Des de diverses empreses de l'economia social i solidària de Terrassa oferim un espai de lleure als infants accessibles a totes les famílies de la ciutat. Un espai per fomentar el raonament lògic i matemàtic, la creativitat i l'experimentació amb els conceptes de programació informàtica més bàsica adaptats a cada edat a partir del treball en equip, les relacions interpersonals, tot gaudint del joc participatiu i en comunitat.

Juguem construint automates, programant videojocs o dissenyant robots amb tecnologies lliures i obertes.

HackLab Kids Vallès és un projecte de lleure en robòtica i programació educativa, basat en tecnologies obertes i lliures, promogut per agents de l'economia social i cooperativa, en què igual que els HackLab clubs, el que volem és fomentar en els infants la cultura hacker per preguntar-se com estan construïdes les coses, ja siguin robots, programes, electrònica diversa, mecànica, circuits elèctrics... i gaudir compartint els coneixements amb la resta dels companys.

Tots els materials elaborats per HackLab kids són de lliure ús i distribució sempre que es respectin les llicències que obliguen a compartir les obres derivades, podeu consultar moltes de les activitats que es duen a terme en aquest curs guia de lliure accés https://moodle.communia.org/course/view.php?id=16 (cal clicar l'enllaç "Inicia sessió com a invitat").

Aquest projecte està impulsat i sostingut per Eina Cooperativa SCCL i Communia SCCL, i coorganitzat amb les associacions de famílies de cada escola on es desenvolupen les activitats.

Per saber-ne més i reflexionar entorn el tipus d'activitat que plantegem amb HackLab Kids us recomanem la lectura "Amiga robot" de Marta Malo de Molina i Margarita Padilla, el qual podeu trobar a la llibreria Synusia per 15€ https://synusia.cc/ca/llibre/amiga-robot . També aprofitem per recomanar-vos la lectura d'aquesta entrada de blog https://planet.communia.org/ca/content/amiga-robot-i-hacklabkids que vam escriure precisament arran de la presentació d'aquest llibre que vam fer amb les autores el passat 5/11/2022 a l'Ateneu Candela.

Materials que utilitzem a HackLab Kids:

Sobre el tipus de materials, tecnologies i coneixents que utilitzem sempre intentem que siguin solucions a partir de tecnologies lliures. Intentem adreçar les famílies i docents a distribuïdors i circuits comercials tan ètics com sigui possible, així com solucions que intentem que siguin econòmiques perquè esdevinguin accessibles a totes les famílies i centres públics a través de material reciclat habitual a totes les llars. També procurem utilitzar elements de papereria no perillosos pels infants més petits. Per principis ètics, pedagògics i de responsabilitat social evitem en la mesura del possible plantejar activitats amb tecnologies tancades que són propietat d'empreses que no aporten coneixement al comunal en forma de llicències obertes, en definitiva rebutgem treballar amb caixes negres que només serveixen per aprendre a jugar amb una joguina, les quals acostumen a tendir un cost elevat. Volem introduir elements similars a l'electrònica professional, els quals no imposen límits als infants, ni econòmics, ni tècnics, ni d'accessibilitat al coneixement que els fan possibles, amb comunitats educatives globals que defensen, cuiden i amplien aquests comunals digitals.

A continuació indiquem a les famílies i centres educatius on aconseguir alguns dels materials similars als que utilitzem a les nostres activitats, si no trobeu alguns d'aquests materials, feu-nos-ho saber, que us aconsellem.

 • Joguines introducció robòtica:
 • Programari:
 • Electrònica:
  • Kits electrònics per Joguines DIY (podeu trobar productes similars com els kits d'Ebotics a la botiga d'Abacus, nosaltres comprem en comandes grans per components, si us interessa us podem aconsellar)
   • Kit bàsic
    • Control, energia i comunicacions: Arduino (placa controladora Arduino Uno) , Shield de connexions compatibles amb Arduino Uno*, portapiles 9V
    • Activadors: 2 motors miniservos sg90, 5 leds mono color
    • Sensors: 1 potenciòmetre, 1 polsador, 1 ultrasons
   • Kit extra (alguns components que intentem no utilitzar a primària per innecessaris o perquè són més complexos, però potser necessaris en alguna activitat)
    • Control, energia i comunicacions: bluetooth, wifi, portapiles per 4 piles tipus 18650
    • Activadors: 2 motors servos de rotació continua, 2 motors DC, Controladora de motors DC L298N, Led RGB
    • Sensors: de moviment, de llum
  • Cotxes:
*Podeu obtenir solucions similars en què la placa ja incorpora el puntejat dels pins digitals i analògics com per exemple la Freeaduino de BQ, la el kit d'Ebotics, o altres... Nosaltres separem la placa controladora amb un escut de connexions, però ve a ser el mateix. Sempre fem solucions compatibles amb Arduino Uno.